JAB Správy

Dobré správy pre pacientov: V nemocnici pribudlo nové CT-čko, aha čo dokáže!

Modernejší, rýchlejší a bezpečnejší. Takéto výhody má podľa primára nový CT prístroj. Jeho súčasťou je aj špičková popisovacia stanica.

Ilustračný obrázok k článku Dobré správy pre pacientov: V nemocnici pribudlo nové CT-čko, aha čo dokáže!
Zdroj: Dnes24.sk

Nemocnica Krompachy v stredu slávnostne otvorila zrekonštruované CT pracovisko. Ako nás informovala hovorkyňa špitálu Marta Csergeová, plne digitálne 16 vrstvové CT-čko disponuje omnoho vyššou rozlišovacou schopnosťou, oproti predchádzajúcemu prístroju. Vďaka tomu dodá lekárom viac informácií v podstatne kratšom čase. „Toto moderné zariadenie je schopné na základe jediného skenovania, vyhotoviť množstvo snímkov, ktoré je dokonca schopné spracovať aj trojrozmerne,“ doplnila Csergeová.

Optimálna dávka žiarenia

Špičkový prístroj má množstvo ďalších nesporných výhod a technických vymožeností, dokáže napríklad optimalizovať dávku žiarenia. „Vyšetrenie na počítačovom tomografe predstavuje pre telo radiačnú záťaž, ktorú je teraz možné znížiť, aj pri zachovaní dostatočného rozlíšenia pre hodnotenie. To považujem za veľmi dôležité. Okrem toho prístroj umožňuje redukovať nepriaznivé artefakty z kovových implantátov. Súčasťou dodávky je špičková popisovacia stanica, ktorá slúži lekárom na spracovanie získaných obrazov a ich rekonštrukcie,“ vysvetľuje primár rádiologického oddelenia.

Srdce nemocnice

Nové moderné CT bude umiestnené v rekonštruovaných priestoroch pavilónu B. Slúžiť bude pre pacientov nemocnice, ako aj pre všetky odborné ambulancie. „Pôvodné priestory sme rozšírili, vymenila sa podlaha, strop, svietidlá a elektroinštalácia, ktoré boli potrebné pre montáž CT prístroja. Vyhotovili sme barytové omietky, ktoré sa používajú, ako tieniacie vrstvy proti prieniku jónizujúceho žiarenia. Upravené boli tiež priestory čakárne,“ uviedol konateľ nemocnice Miroslav Kraus.

Rádiologické oddelenie vyšetrí na počítačovom tomografe okolo 2,5 tisíc pacientov ročne. „Základom každej nemocnice je okrem operačnej sály diagnostika. Tomograf je dnes už takmer štandard, je to srdce nemocnice. Preto som veľmi rád, že došlo k zabezpečeniu špičkového CT prístroja,“ uzavrel konateľ.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM