JAB Rôzne

Dobrá správa pre mamičky: Novorodencov v nemocnici začali strážiť pomocou monitoru dychu

Mamičky môžu byť pokojnejšie. Na novorodeneckom oddelení im aj sestrám začalo v týchto dňoch pomáhať päť monitorov dychu. Novorodencov tak týmto spôsobom chránia pred hrozbou Syndrómu náhleho úmrtia dojčiat.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre mamičky: Novorodencov v  nemocnici začali strážiť pomocou monitoru dychu
Zdroj: Dnes24.sk

Ako nás informovala hovorkyňa spoločnosti AGEL SK Marta Csergeová nemocnica v Krompachoch dostala dar, ktorý bude pomáhať mamičkám a sestrám na novorodeneckom oddelení. Päť monitorov dychu, Babysense I v hodnote 278,40 eur prevzala od riaditeľky Nadácie Križovatka Táni Tomasch primárka novorodeneckého oddelenia Mária Bartošová.

Jediná účinná prevencia

Monitor dychu účinne chráni novorodenca pred hrozbou takzvaného Syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS). „Syndróm náhleho úmrtia dojčiat je diagnóza, ktorú lekári vedia určiť bohužiaľ až po smrti dieťaťa. Spôsobuje náhlu smrť aj u úplne zdravých novorodencov zástavou dychu v spánku, a to bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov,“ hovorí pani Tomasch, riaditeľka Nadácia Križovatka s tým, že monitory dychu sú jedinou účinnou prevenciou pri SIDS.

Monitor neustále sleduje dýchanie a dychové pohyby dieťaťa. V prípade, ak sa dýchanie zastaví na dobu dlhšiu ako 20 sekúnd, alebo ak sa dychová frekvencia zníži pod 10 dychov za minútu, monitor spustí zvukovú a svetelnú signalizáciu monitoru. Monitor dychu nemôže predísť nepravidelnému dychu či zástave, ale účinne a spoľahlivo kontroluje dýchanie a varuje rodiča alebo zdravotný personál v prípade ohrozenia dieťaťa.

Rizikové faktory SIDS

,,Monitory dychu nám urobili veľkú radosť. Rada by som sa touto cestou poďakovala Nadácii Križovatka za začatie spolupráce s našou nemocnicou a poskytnutia tohto úžasného daru pre našich najmenších,“ povedala primárka novorodeneckého oddelenia Mária Bartošová s tým, že darované monitory sú určené len pre naše oddelenie, ale ak si chce monitor dychu zapožičať mamička aj do domáceho prostredia, vieme jej v spolupráci s Nadáciou Križovatka monitor zapožičať.

Podľa slov riaditeľky nadácie príčina syndrómu nie je doposiaľ jasná, ale pravdepodobne sa jedná o poruchu riadenia dychovej činnosti, ktorá vzniká už v tehotenstve. ,,Na vzniku sa podieľa viac rizikových faktorov, ako je fajčenie matky, nižšia pôrodná hmotnosť. Akékoľvek sťaženie dýchania dojčiat sa môže prejaviť, ako rizikový faktor napríklad prikrývky, vankúš, alebo hračky cez tvár bábätka, prehriatie dieťaťa či prekážky v dýchacích cestách. Tiež každé oslabenie detského organizmu a najmä choroby dýchacích ciest zvyšujú riziko SIDS,“ dodala Tomasch.

Čítajte tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM