JAB Rôzne

Dobrá správa pre budúce mamičky: Nemocnica zaviedla ultrazvukovú novinku, ktorá zmierni obavy!

Narodenie dieťatka je pre každého rodiča dôležitá udalosť. Hlavne matka pri tehotenstve môže prežívať obavy či je bábätko v poriadku. V nemocnici v Spišskej Novej Vsi uviedli na gynekologicko-pôrodníckom oddelení zaujímavú novinku. O čo presne ide?

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre budúce mamičky: Nemocnica zaviedla ultrazvukovú novinku, ktorá zmierni obavy!
Foto: Jana Buvalová

Ako nám vysvetlil primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Štefan Novysedlák počas gravidity ženy prebiehajú preventívne kontroly. Súčasťou každej prehliadky je počúvanie oziev srdiečka bábätka. Toto vyšetrenie však starým prístrojom, ktorý pozná každá mamička (kovová rúrka), je podľa slov primára často skreslené. Problém je hlavne vtedy, keď je dieťatko zle otočené, alebo má budúca mamičku nadváhu.

„Nemocnica zakúpila sedem prenosných ultrazvukových monitorov, ktoré môže použiť aj samotná mamička,“ povedal hovorca nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ. „Často k nám prichádzajú budúce mamičky, že necítia pohyby svojho bábätka. Chápeme ich obavy a aj týmto spôsobom chceme ich obavy zmierniť,“ vysvetlil Novysedlák.

Ako ďalej pokračoval, zatiaľ budú môcť mamičky ich používať na oddelení. „Obsluha je ľahká a každá mamička si bude môcť sama monitorovať srdiečko a pohyby svojho bábätka. V prípade záujmu uvažujeme do budúcna požičiavať tieto prístroje aj domov,“ doplnil primár gynekológie. Upozornil však, že prístroj má informačný charakter a za úlohu má zachytiť a upozorniť na prípadné výchylky. „V prípade, že hodnoty na monitore sú pod, alebo nad priemer, musí pacientka vyhľadať svojho gynekológa,“ do­dal.

Počas našej prítomnosti si využívanie tohto prístroja vyskúšala aj budúca mamička z Levoče. Na otázku, čo si o novinke myslí odpovedala. „Myslím si, že je to dobrá vec. Oceňujem hlavne jednoduché použitie. Hneď som pokojnejšia, keď počujem, ako malému bije srdiečko.“

Použitie monitoru si môžete pozrieť aj v našej videogalérii.

Nový prístroj na gynekológii v Spišskej Novej Vsi
4
Galéria
Foto: Jana Buvalová
Monitor srdiečka nenarodeného dieťatka
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM