Kultúra

Dobrá nálada na spadnutie: V Spišskej začínajú Dni Humoru

Spišská Nová Ves sa stane dejiskom humoristického festivalu pod názvom Dni humoru na Spiši. Celý festival odštartuje už v piatok doobeda.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá nálada na spadnutie: V Spišskej začínajú Dni Humoru
Zdroj: TASR

3. – 5. júla 2015 bude v Spišskej Novej Vsi vládnuť dobrá nálada. Stane sa totiž dejiskom humoristického festivalu pod názvom Dni humoru na Spiši. V rámci neho je pripravený bohatý program, ktorý bude prebiehať hneď na niekoľkých miestach súčasne. Do podujatia sa zapojili viaceré organizácie z mesta Spišská Nová Ves. Napriek divadelným prázdninám aj Spišské divadlo, ktoré ponúka obľúbené komédie, jednu dokonca v spišskom nárečí.

Festival v novom šate

„V minulosti, v deväťdesiatych rokoch sa podobný festival v našom meste konal. Vtedy zaznamenal pozitívnu odozvu. Preto sme sa spolu s Mestským kultúrnym centrom rozhodli o jeho oživenie. Snáď sa nám prostredníctvom ponúkaných programov podarí návštevníkom i Spišskonovo­vešťanom vyčariť úsmev na tvári," uviedla Andrea Jančíková, vedúca kancelárie primátora mesta. .

Počas dvoch dní budú rôzne podujatia prebiehať na námestí v parku pri evanjelickom kostole, pri soche gen. J. Nálepku, pred Redutou, v kaviarni eLAra. Samotné otvorenie Dní humoru na Spiši je naplánované na 3. júla o 15.00 hod. V rámci programu sa vystrieda spolu viacero divadelných i humorných predstavení, 7 hudobných vystúpení a 4 stand up vystúpenia mladých.

Spišský salón kresleného humoru

Uskutoční sa aj jubilejný 20. ročník výstavy Spišský salón kresleného humoru, ktorý v minulosti prebiehal v koncertnej sieni Reduty. Tento rok však bude pod holým nebom, v parku oproti Galérii umelcov Spiša. Tohtoročný salón predstaví grafické práce z predošlých ročníkov. Prvý Spišský salón kresleného humoru sa podľa slov riaditeľa mestského kultúrneho centra Emila Labaja konal v Dome kultúry ešte v roku 1988, kedy boli prezentované práce Ivana Popoviča.

„Odvtedy sme postupne uviedli spolu 19 salónov. Šlo o výstavy významných autorov, ako napríklad Konstantyn Kazanchev z Ukrajiny, Viktor Kubal, Adolf Brom, Jiří Sliva, Peter Kľúčik a ďalší. Tento rok bude akousi rekapituláciou a spomienkou na predchádzajúce ročníky a na všetkých devätnásť humoristov, z ktorých už, bohužiaľ, niektorí nežijú,“ prezradil riaditeľ s tým, že pozvanie na podujatie prijali výtvarníci Ivan Popovič a Fedor Vico.

Zábava na viacerých miestach

Do podujatia sa zapojili aj kultúrne zariadenia nachádzajúce sa v našom meste, ako Spišské divadlo, Galéria umelcov Spiša, Materské centrum Dietka, Divadlo Kontra, kaviareň eLAra, ZOO a Monkeyland. Pripravené sú okrem skvelých komédií i veselé animácie a tvorivé dielne. V rámci podujatia bude pred Redutou prebiehať Slovenský festival dobrého piva, jedla a hudby. V sobotu sa zasa Madaras park premení na rozprávkovú krajinu.

Počas celého podujatia bude k dispozícii zľavnená turistická ponuka. V rámci nej môžu návštevníci absolvovať bezplatný výstup na najvyššiu kostolnú vežu Slovenska (okrem večerných prehliadok), ďalej majú k dispozícii o 30 % zľavnený vstup do ZOO a 4. júla aj na letné kúpalisko.Podujatie je realizované s finančnou podporou Košického samosprávneho kraja z programu Terra Incognita a Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM