Rôzne

Dediny z okolia Spišskej? Sledujte, kde majú svojich menovcov!

Nielen ľudia, ale aj také obce majú svojich menovcov. A platí to i pre tie v okrese Spišská. Veď sa pozrite na to, kde nájdete dediny s názvom, ktorý vám bude dobre známy.

Ilustračný obrázok k článku Dediny z okolia Spišskej? Sledujte, kde majú svojich menovcov!
Zdroj: TASR

So vznikom názvov obcí bývajú spojené aj rôzne legendy. Niektoré už na prvý pohľad pôsobia takpovediac rozprávkovo, niektoré sú uveriteľnejšie. Zaujímavé by bolo možno porovnať, čo hovoria jednotlivé legendy v prípade dvoch alebo viacerých obcí, ktoré sa volajú rovnako.

A nemuseli by sme chodiť vôbec ďaleko, lebo aj niektoré dediny Spišskonovoveského okresu majú na Slovensku svojich menovcov. A nebudeme teraz hovoriť o dvojslovných názvoch, veď obce či mestá s prívlastkom Spišská, Spišský, Spišské, sa v zozname slovenských obcí vyskytujú viackrát. V spomínanom zozname nájdeme napríklad aj dve Tepličky. Na rozdiel od našej, tá v Žilinskom kraji je nad Váhom.

O ktoré ide?

My sme sa však zamerali len na obce s presne rovnakým názvom a tie sú dve. Vedeli ste, že Jamník nájdete okrem nášho okresu aj v Žilinskom kraji? Áno, je to tak a to konkrétne v okrese Liptovský Mikuláš. Ten v Liptove je však o čosi menší – má totiž takmer dvojnásobne menej obyvateľov ako ten náš.

No a je tu aj ďalšia obdobná zaujímavosť. Aj malá obec v našom okrese menom Oľšavka má totiž na Slovensku svojho menovca. Obec s totožným názvom nájdete v Prešovskom kraji a to konkrétne v okrese Stropkov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM