JAB Iné športy

Cyklojazda histórie už onedlho: Na bicykel nasadne aj primátor Volný

Nadšenci cyklistiky a histórie absolvujú už trinásty ročník Cyklojazdy histórie. Cyklisti začínajú 4. septembra spod Spišského hradu. Prechádzať budú aj našim mestom. A nenechá si ju ujsť ani primátor Spišskej.

Ilustračný obrázok k článku Cyklojazda histórie už onedlho: Na bicykel nasadne aj primátor Volný
Zdroj: Dnes24.sk

Cyklisti vyštartujú zo Spiškého podhradia niečo pred pol deviatou. Podľa informácií z mesta je pravdepodobné, že sa k týmto nadšencom pridá aj primátor Ján Volný. Absolvovať by mal s nimi prvú etapu.

Cyklisti prevažne zo Zvolena absolvujú dvojdňovú jazdu na bicykloch a skončia na námestí vo Zvolene. Prečo práve trasa Spišské Podhradie – Zvolen? Spýtali sme sa na to spoluorganizátora Pavla Grznára.

V roku 2002 sa konal pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky a primátora mesta Zvolen jubilejný X. ročník výstupu na Pustý hrad. Archeológovia na Starom Zvolene v lokalite Pustý hrad skonštatovali, že svojou rozlohou je hradisko Pustý hrad rozsiahlejšie ako Spišský hrad. „A nielen to, máme najväčšie hradisko v strednej Európe. Uvedená skutočnosť podnietila nadšencov cykloturistiky, aby spojili históriu so svojou športovou činnosťou. Tak vznikla myšlienka odovzdať symbolicky štafetu najväčšieho hradiska zo Spišského hradu na Pustý hrad na bicykloch,“ vysvetlil Grznár.

5.septembra 2002 sa vydalo 20 cyklistov zo Spišského hradu na Pustý hrad. „Tento ročník sme nazvali nultý, lebo nikto z organizátorov asi neveril, že z tejto myšlienky sa zrodí tradícia, ktorá bude pravidelne v ďalších rokoch pokračovať. Všade, kde sme zavítali podporili našu myšlienku, že aj takto sa dá šíriť história a spájať ľudí bez ohľadu akou rečou hovoria,“ doplnil spoluorganizátor. Hlavnú myšlienku podujatia, aby sa ľudia a národy s pomocou histórie spájali a nie rozdeľovali sa podarilo úspešne zrealizovať.

Prezradil však že v roku 2015 to bude Spiš – Zvolen v novom šate a s novým organizačným štábom.

Foto: Pavol Grznár

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM