JAB Rôzne

Čo sa dialo? V Slovenskom raji musel za 2 dni dvakrát zasahovať vrtuľník

Prázdniny aj turistická sezóna sa už rozbehli. Mnohí vyrážajú do hôr, no niekedy to nekončí šťastne. V Slovenskom raji cez víkend horskí záchranári museli zasahovať dvakrát. V oboch prípadoch bol v akcii aj vrtuľník.

Ilustračný obrázok k článku Čo sa dialo? V Slovenskom raji musel za 2 dni dvakrát zasahovať vrtuľník
Zdroj: TASR

V piatok sa zranila česká turistka (54) v oblasti Suchá Belá, ktorá sa pošmykla a zlomila si ruku, ako informovala hovorkyňa leteckej záchrannej služby ATE Transport Zuzana Turočeková, lekár leteckých záchranárov z vrtuľníka bol spustený na lane. Ženu na mieste ošetril a pripravil na letecký prevoz. V sedačke ju spolu s lekárom vrtuľník evakuoval z terénu, prevezená bola do popradskej nemocnice.

V sobotu popoludní padla poľská turistka (52) približne zo 7 metrovej výšky v tiesňave Veľký Sokol a utrpela zlomeniny oboch dolných končatín a tiež poranenie chrbtice. Lekár leteckých záchranárov ju v spolupráci so záchranármi HZS v teréne ošetril a napojil na umelú pľúcnu ventiláciu. Turistku s polytraumou následne vrtuľníkom transportovali do Nemocnice Poprad, doplnila hovorkyňa.

Za vybočenie z turistického chodníka môžete dostať aj pokutu

Oslovili sme náčelníka Horskej záchrannej služby Dušana Leskovjanského s otázkou ako sa vyhnúť pádom a podobným zraneniam. Podľa neho najväčší problém je v tom, že turisti vybočujú z turistického chodníka. „Treba si uvedomiť, že chodníky vedú tak, aby to bolo bezpečné. Čo sa týka roklín trasy vedú v toku potoka a tak turisti v snahe nezamočiť sa, vybočujú z trasy do svahu, kde vzniká riziko pošmyknutia a pádu,“ vysvetlil nám Leskovjansky.

V ťažkých úsekoch Slovenského raja sú k dispozícií rebríky, reťaze a stupačky. Taktiež turisti podceňujú prípravu na turistiku. „Radšej byť dve hodiny mokrý, ako skončiť so zlomeninami,“ zdôraznil. Ako sme sa dozvedeli pri vybočení z chodníka môže dokonca nedisciplinovaný turista dostať aj pokutu. Určite odporúča aj prípravu na samotnú turistiku a poistenie.

Čo by nemalo chýbať v batohu?

Okrem nevhodnej obuvi turisti podceňujú aj prípravu a výstroj. „V dnešnej dobe už nie je problém dobre naplánovať turistiku. Na nete sa dá zistiť aká je to trasa, koľko trvá, poprípade si treba pozrieť obrázky, aby ste sa vedeli orientovať,“ dopĺňa záchranár.

V batohu by ste určite mali mať náhradné oblečenie, mapu, pršiplášť a svetlo. Určite si zoberte zo sebou dostatočné množstvo tekutín. „Najlepšie je mať pri sebe mobil s GPS v prípade hľadania, nám to dosť pomáha,“ uzavrel Dušan Leskovjansky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM