Rôzne

Chystá sa novinka pre milovníkov bicyklov: Hornádska cyklotrasa má prepojiť Spišskú so Slovenským rajom!

Jedným z hlavných plánov mesta je vybudovanie Hornádskej cyklotrasy. Výstavba prvej etapy má začať už tento rok. Tu sú podrobnosti o projekte

Ilustračný obrázok k článku Chystá sa novinka pre milovníkov bicyklov: Hornádska cyklotrasa má prepojiť Spišskú so Slovenským rajom!

Spišská Nová Ves v súčasnosti pripravuje časť výstavby cyklotrasy pri rieke Hornád. Budovanie novej cyklotrasy je riešené v rámci IV. etapy územného generelu cyklotrás mesta Spišská Nová Ves. Sleduje zámery rozvoja cyklistickej dopravy v meste, ktorá je určená Územným plánom mesta Spišská Nová Ves ako verejnoprospešná stavba.

Tri časti výstavby

Cyklistický chodník je situovaný v intraviláne mesta a prechádza územím mestskej zástavby po pravom nábreží v smere toku rieky Hornád. Cyklotrasa bude napojená na už existujúci úsek Ulice E. M. Šoltésovej. Nový úsek sa plánuje od Vyšnej Hati po Ulicu Gorkého. Tento úsek má dĺžku 1 501,86 m a je rozdelený na tri časti. Ako prvá sa bude realizovať 450 metrov dlhá trasa od Leteckej po Gorkého ulicu.

V roku 2017 sa má pokračovať v ďalších dvoch častiach od Vyšnej Hati po Ulicu J. Matušku, dĺžka tejto časti má 500 metrov a ďalšia od Ulice J. Matušku po Leteckú ulicu. Táto trasa je dlhá 558 metrov. Predmetom stavby je obojsmerný asfaltový cyklistický chodník so šírkou 3 metre. Ďalej sa má realizovať aj verejné osvetlenie, sadové úpravy a prvky drobnej architektúry. Táto líniova stavba je povolená rozhodnutím o využití územia ako celok s platnosťou do roku 2020.

V súčasnosti prebieha proces vydania stavebného povolenia, nasledovať bude zabezpečenie verejného obstarávania. V prvotnej fáze je taktiež potrebný výrub približne 60 stromov v zmysle rozhodnutia na výrub drevín vydaného OÚ odboru starostlivosti o životné prostredie v Spišskej Novej Vsi, ktorý bude zrealizovaný v období vegetačného pokoja v termíne do 30. marca. V pláne je náhradná výsadba v okolí cyklotrasy, ktorá bude riešená po ukončení výstavby v dvojnásobnom počte drevín.

Takmer stotisícová investícia

Plánovanou súčasťou je aj rekonštrukcia a úprava križovatky ulíc Za Šestnástkou a Letecká počas výstavby cyklochodníka v tomto roku. Križovatka spomínaných ulíc sa bude meniť z pôvodného tvaru Y na tvar T. Odhadovaný stavebný náklad predstavuje približne 950 tisíc eur s finančným krytím z rozpočtu mesta. Termín celkovej realizácie projektu odhadujú kompetentní do konca roku 2017.

Cyklotrasa by mala pokračovať ďalej cez kataster obce Smižany až na Podlesok v Slovenskom raji. Hornádsky úsek cyklotrate má spojiť Spišskú Novú Ves a obec Smižany po rieke Hornád. V smižianskom katastri má ísť cyklochodník okrajom rómskej osady a pretnúť cestu na Košiarny Briežok, čím má vzniknúť napojenie na Slovenský raj. Cyklochodník je zatiaľ naplánovaný po jednom brehu Hornádu.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: mesto SNV

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM