Správy

Chlapci a dievčatá nesmierne potešili lekárov: Do nemocnice prišlo darovať krv 56 študentov

Tohtoročná kampaň na oslovovanie a rozširovanie základne darcov krvi s heslom „Sú TUNIAKY MOJI ľudia?“, potrvá do 17. novembra 2014. Prvý deň zaznamenali nárast darcov oproti vlaňajšku. V nemocnici veria, že ich bude stále viac.

Ilustračný obrázok k článku Chlapci a dievčatá nesmierne potešili lekárov: Do nemocnice prišlo darovať krv 56 študentov
Zdroj: TASR

Už tradične sa Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča aj tento rok zapojila do akcie Študentská kvapka krvi, ktorú vyhlásil Slovenský Červený kríž v spolupráci s Národnou transfúznou službou. „Levočská nemocnica svoju mobilnú odberovú jednotku hematologicko-transfúznej stanice vyšle aj do okolitých škôl, kde odoberie najvzácnejšiu tekutinu študentom,“ uviedol primár oddelenia hematológie a transfúziológie Rastislav Osif. Ako doplnil tešia sa na všetkých darcov, ktorí sa rozhodnú pridať a tak ukážu spolupatričnosť a veľké srdce.

Najvzácnejšia tekutina

Oddelenie hematológie a transfúziológie v Levoči má v rámci Študentskej kvapky krvi, ako odberové dni vyhradené pondelky od 7.00 do 10.00 h, v prípade záujmu organizovanej skupiny však aj utorky alebo štvrtky. „Na Hematologicko-transfúzne oddelenie v Levoči včera prišlo 56 študentov s toho 39 prvodarcov a k akcii sa pridalo tiež 17 pravidelných darcov,“ skonštatoval primár. Podľa jeho slov je darovanie krvi prejav zodpovednosti, úcty a lásky. „Krv je nenahraditeľná a najvzácnejšia tekutina. Študentská kvapka krvi je tento rok primárne zameraná na získavanie prvodarcov, medzi ktorými sú najmä ľudia v mladšom veku,“ doplnil Osif.

Kto môže krv darovať?

Levočské hematologicko-transfúzne oddelenie sa k Študentskej kvapke krvi pridalo už po niekoľkýkrát.V roku 2013 prišlo v rámci tejto nezištnej akcie darovať krv 49 študentov. „Z roka na rok narastajúci počet študentov nás nesmierne teší, pretože si uvedomujeme, že je medzi nami mnoho mladých ľudí, ktorí neváhajú darovať to najcennejšie čo majú a to vlastnú krv, aby pomohli tým, ktorí to potrebujú,“ uzavrel primár.

Darcom krvi sa môže stať každý zdravý človek vo veku od 18 do 65 rokov. Či je darca vhodný na odber krvi posúdi individuálne odborný zdravotnícky pracovník priamo na hematologicko-transfúznom oddelení v levočskej nemocnici. Deň pred odberom by mal darca veľa piť, nejesť mastné jedlá, nepiť alkohol a ráno by si mal dať ľahké raňajky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM