Miroslav Pomajdík Správy

Ceny mesta sú už udelené: Kto sa dočkal prestížnej pocty?

Na nedávnom zasadnutí mestského zastupiteľstva rozhodli poslanci, že Cena mesta Spišská Nová Ves bude udelená v dvoch prípadoch, z celkových deviatich nominácií. Toto sú ocenení.

Ilustračný obrázok k článku Ceny mesta sú už udelené: Kto sa dočkal prestížnej pocty?
Zdroj: Webnoviny.sk

Vo štvrtok sa v obradnej sieni Radnice konalo slávnostné udelenie tohto najvyššieho ocenenia nášho mesta. Cena sa udeľuje raz ročne.

Banícky spolok Spiš

Cieľom činnosti Baníckeho spolku Spiš je zachovávanie a propagovanie histórie baníctva, zachovávanie baníckych tradícií a zvykov a podpora ich rozvíjania inými subjektmi. Od svojho založenia v roku 2008 ako občianske združenie realizoval širokú škálu aktivít. „Vydal alebo sa podieľal na vydaní knižných publikácií Baníctvo mesta Spišská Nová Ves, Technické pamiatky spojené s banskou a hutníckou činnosťou na Spiši – západný Spiš“ I. diel – Spišská Nová Ves a okoli, II. diel – Gelnica. Tieto publikácie okrem iného objavujú banské technické pamiatky a navrhujú ich ochranu. Z radov Baníckeho spolku Spiš viacerí autori prispeli do odborných časopisov (najmä do časopisu Montanrevue) i do regionálnych periodík článkami o histórii baníctva a hutníctva na Spiši,“ informovala Edita Sýkorová z Mestského úradu v Spišskej Novej Vsi.

Ako ďalej doplnila, spolok sa zapojil do celoštátnych projektov Slovenská banská cesta a Slovenská železná cesta a v spolupráci s mestom vybudoval náučný chodník v Novoveskej Hute. V oblasti zachovania baníckych tradícií spolok každoročne organizuje Barborské slávnosti spojené so šachtágom – prijímaním čestných členov do baníckeho stavu.

„Obnovil tradíciu Baníckeho dňa na území mesta Spišská Nová Ves. Podieľal sa na organizácii 3. Stretnutia banských miest a obcí Slovenska v roku 2010. V lone spolku sa zrodil aj Banícky spevácky zbor, ktorý sa zúčastňuje kultúrnych podujatí v meste a dôstojne reprezentuje zborový spev založený na interpretácii piesní s baníckou tematikou. Zástupcovia Baníckeho spolku Spiš boli v januári prijatí na rozpravu a ocenenie u prezidenta SR Gašparoviča,“ doplinla Edita Sýkorová.

Jozef Gurka

Jozef Gurka sa narodil 5. marca 1914 v Užhorode, kde vyštudoval učiteľstvo na Učiteľskom ústave. Po 2. svetovej vojne sa presťahoval na Spiš, neskôr do samotného mesta Spišská Nová Ves, kde pôsobil v Osemročnej strednej škole, neskôr v Rudňanoch.

Jeho organizátorské vlastnosti, ale i úloha kvalitného učiteľa, ho určili a bol poverený vedením – riaditeľovaním Detského domova na Ulici J. Hanulu, kde dosiahol s kolektívom vynikajúce výsledky pri výchove detí s poruchami správania. Po presťahovaní Detského domova do Mlyniek – Biele vody v roku 1960 sa stal riaditeľom Ľudovej školy umenia (teraz ZUŠ), kde pôsobil až do svojho odchodu do dôchodku v roku 1974,“ povedala Edita Sýkorová.

Ako nám ďalej povedala, pod jeho vedením a za spolupráce učiteľov bola založená detská dychovka, ktorá bola ozdobou rôznych spoločenských a kultúrnych udalostí mesta. Vzniklo výtvarné oddelenie za pôsobenia takej osobnosti, ako bol pán Polom.

„Od príchodu do Spišskej Novej Vsi až do dôchodku, ale aj v ňom, pokiaľ mu zdravie dovolilo, sa angažoval v kultúrnom dianí mesta, zvlášť v Zbore pre občianske záležitosti na obradoch, slávnostiach a spoločenských udalostiach mesta,“ uzavrela Edita Sýkorová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM