JAB Správy

Cena mesta je už udelená: Kto sa dočkal pocty? Teší sa z nej veľký lokalpatriot

Na nedávnom zasadnutí mestského zastupiteľstva rozhodli poslanci, že Cena mesta Spišská Nová Ves bude udelená jednému kandidátovi, z celkových dvanástich nominácií. Tento muž bol ocenený.

Ilustračný obrázok k článku Cena mesta je už udelená: Kto sa dočkal pocty? Teší sa z nej veľký lokalpatriot
Zdroj: Dnes24.sk

Vo štvrtok sa v obradnej sieni radnice konalo slávnostné udelenie najvyššieho ocenenia nášho mesta. Mesto Spišská Nová Ves v snahe oceniť aktivitu, pravidelnú činnosť, pomoc pri výstavbe a zveľaďovaní mesta, reprezentáciu mesta, ako aj podnietiť aktivitu obyvateľov tohto mesta udeľuje raz ročne Cenu mesta Spišská Nová Ves.

Dvanásť návrhov

Cenu mesta možno udeliť jednotlivcovi za dlhoročnú spoločensky významnú činnosť, ktorou sa výrazne zaslúžil o rozvoj a reprezentáciu mesta, alebo kolektívu, ktorý viac rokov svojou prácou a aktivitou prináša trvalé hodnoty. V tejto súvislosti bolo kancelárii primátora doručených 12 písomne zdôvodnených návrhov.

Poslanci na poslednom zasadnutí schválili udelenie tohto ocenenia za rok 2014 Vladimírovi Čechovi, ktorý svojou dlhoročnou prácou prispel nielen k modernému systému zabezpečovania odpadového hospodárstva s dôrazom na ochranu životného prostredia, ale aj k rozvoju športu v meste.

Vladimír Čech

Vladimír Čech od narodenia žil a vyrastal v Spišskej Novej Vsi. Základnú osemročnú školu absolvoval v OSŠ na Strednom riadku pri rímskokatolíckom kostole. V rokoch 1960 – 1964 študoval na Strednej priemyselnej škole baníckej a geologickej v Spišskej. Hrávať závodne hokej za mužské hokejové družstvo Lokomotíva Spišská Nová Ves. V lete závodne hrával za historicky najlepší futbalový tím dorastencov.

V lete hrával tiež hádzanú za Tatran Spišská Nová Ves na úrovni krajskej súťaže. Po skončení strednej školy odišiel študovať a hrať hokej do Bratislavy. Spolu s Jožom Hrubým boli prvými Novovešťanmi, ktorí prešli do Slovana Bratislava a tým sa potvrdilo, že aj u nás rastú športové talenty. V rokoch 1970 – 1990 zostal pôsobiť a žiť v Bratislave, kde pracoval v Energoprojekte Praha, závod Bratislava. Po ukončení ich činností z titulu útlmu baníctva a hutníctva sa presťahoval s rodinou do Spišskej Novej Vsi.

Po úspešnom absolvovaní výberového konania na riaditeľa Technických služieb, nastúpil 1. 1. 1991 do funkcie. Vladimír Čech má tiež zásluhu na vytvorení Združenia SEZO Spiš, ktorého cieľom bolo vytvoriť v regióne podmienky na prípravu a realizáciu separovaného zberu odpadov. Vo funkcii riaditeľa Brantner Nova s. r. o. bol 18 rokov členom Výkonného výboru hokejového klubu a významným finančným sponzorom hokeja, basketbalu a futbalu v Spišskej Novej Vsi.

Farebné sklíčka a vodotrysk

A čo hovorí na ocenenie Vladimír Čech? „ Som úprimne rád a veľmi ma to potešilo aj dojalo zároveň. Pri odovzdávaní tejto ceny som si spomenul na svoje detstvo strávené práve tu v okolí kostola a reduty. Dodnes si spomínam na prvý vodotrysk, v ktorom boli farebné sklíčka. Dnes už síce tam nie je, ale bol to silný zážitok, ktorý mám v hlave až dodnes,“ zaspomínal.

Ako ďalej o sebe prezradil, keďže sa angažoval vo viacerých sférach podľa jeho slov sa považuje za organizačný typ, ktorý si vie rozložiť sily, aby mohol byť nápomocný na viacerých miestach. „Som veľký lokálpatriot Spišskej Novej Vsi, môjho rodného kraja a veľmi mi záleží na tomto meste,“ uzavrel Vladimír Čech.

Fotky aj video z odovzdávania ceny si môžete pozrieť v našich galériách.

Odovzdávanie ceny mesta za rok 2014
1
Galéria
Cenu mesta získal Vladimír Čech
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM