JAB Rôzne

Byt Mirky zo Spišskej je pastvou pre oči: Kvetinová nádhera na pohľadanie! FOTO

Vôňa, pestrofarebnosť a exotika. Takto to vyzerá doma u Mirky zo Spišskej, ktorá je vášnivou pestovateľkou kvetov. Jej byt je pastvou pre oči!

Ilustračný obrázok k článku Byt Mirky zo Spišskej je pastvou pre oči: Kvetinová nádhera na pohľadanie! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Mirka zo Spišskej Novej Vsi je vášnivou pestovateľkou kvetov. Vo svojom byte ich má presne 85. Jej srdcovkou sú však exotické kvety známe pod názvom orchidea. Mamička dvoch chlapcov ich má doma takmer 60!

Pozoruhodná zbierka

Najviac ju zaujalo, že orchidea je rastlina, ktorá poväčšine rastie na stromoch a každá je niečím iná a zaujímavá. Možno aj preto ich má doma rovných 55. A ako jej zberateľská vášeň začala? „Prvú orchideu som si doniesla od mamy. Ona ju dostala na narodeniny a po odkvitnutí už viac nezakvitla. Bolo mi jej ľúto, preto som sa rozhodla, že sa o ňu skúsim postarať ja a priviesť ju opäť ku kvitnutiu. Samozrejme, kým som si ju zobrala, všetko som si naštudovala, ako sa o ňu starať a ona zakvitla,“ zaspomínala Mirka.

Čítajte tiež: Judita (19) zo Spišskej má talent na pohľadanie: Tvorí nádherné diela! FOTO

Jej radosť bola taká veľká, že si začala kupovať zásadne len odkvitnuté orchidey. Samozrejme, že niektoré dostala aj ako darček. Tieto zaujímavé a na pestovanie náročné kvietky ju zaujali natoľko, že začala vyhľadávať aj iné druhy z rôznych kútov sveta. „Mám orchideu z Poľska, Česka, Talianska, Dánska, Thajska či Malajzie,“ vymenovala s tým, že čím je orchidea náročnejšia na pestovanie, tým ju láka viac. „Vždy pozerám aj na to, či jej viem zabezpečiť vhodné podmienky,“ doplnila.

Kráľovná orchideí

Momentálne sa v Mirkinej domácnosti nachádza 20 rôznych druhov tejto exotickej rastlinky. Niektoré sú náročnejšie, iné zase menej. „Ku každej treba pristupovať individuálne, lebo každá potrebuje niečo iné. Mám také druhy, ktoré sa zalievajú každé dva týždne a sú aj také, ktoré treba rosiť každý deň, inak by do dvoch dní zahynuli,“ opísala. Medzi tie náročné patrí aj kráľovná orchideí – takzvaná Vanda – ktorej korene voľne visia, alebo sa pestuje v košíkoch.

Čítajte tiež: Záhrada, ktorá púta pozornosť: Na Spiši môžete naraziť na najštipľavejšiu čili papričku na svete!

Ďalšou exotickou kráskou je Cattleia (nekorunovaná kráľovná orchideí) a práve ona si vyžaduje každodennú starostlivosť. No za ňu sa odvďačí krásnymi, voňavými kvetmi. A aké sú plány vášnivej pestovateľky orchideí a koľko druhov tejto exotickej rastlinky do jej domácnosti ešte pribudne? „Kým bývame v byte, veľa toho už asi nepribudne – vzhľadom na málo miesta a podmienky. No mojím snom je mať domček a v ňom zimnú záhradu, kde by som sa mohla orchideám venovať naplno a skúšať pestovať stále nové druhy, poprípade ich aj rozmnožovať,“ prezradila. Mirka nám prezradila, že zaujímavosťou orchideí je aj to, že vnútro kvetu vytvára rôzne tvary. Môžete tak nájsť opicu, holubicu, hlavu tigra či dokonca človeka.

OBRAZOM: Mirka zo Spišskej má v byte kvetinovú krásu. Toto treba vidieť!
24
Galéria
Zdroj: spisska.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM