Miroslav Pomajdík Správy

Spoveď brušnej tanečnice Veroniky Shaden Kaľavskej: S ňou spoznala Spišská čaro brušných tancov

Brušné tance lákajú množstvo žien po celom svete. Ich história sa u nás začína písať po roku 1989, kedy dorazili do nášho hlavného mesta z Nemecka a Rakúska. V Spišskej sa udomácnili vďaka Veronike Kaľavskej, ktorá stihla v našom meste vychovať už niekoľko desiatok brušných tanečníc.

Ilustračný obrázok k článku Spoveď brušnej tanečnice Veroniky Shaden Kaľavskej: S ňou spoznala Spišská čaro brušných tancov
Zdroj: Dnes24.sk

Veronika Shaden Kaľavská pochádza z Trenčína, kde sa aj k tomuto tancu dostala, no momentálne už sedem rokov býva v Levoči so svojím manželom, ktorý ju v tancovaní podporuje. Vo svete brušných tancov je známa pod umeleckým menom Shaden. V civilnom živote pracuje v štátnej správe na nemenovanom úrade v Spišskej.

Brušné tance pomáhajú telu

Jej púť brušnej tanečnice sa začala pred desiatimi rokmi v Trenčíne. Ako sa nám zdôverila, od prvých lekcií ju to náramne bavilo a objavila v sebe skrytý talent.

V tanci však nebola žiaden nováčik, lebo od 16-tich rokov tancovala spoločenské tance. „Na brušné tance som sa dala kvôli tomu, že som mala určité zdravotné problémy s chrbticou a dozvedela som sa, že tieto tance nezaťažujú spomínané partie, ale majú na nich blahodárne účinky. Ich výhoda je aj v tom, že nemusíte mať partnera, na tréning netreba veľa priestoru a žena môže precvičovať aj doma. Štandardné tance dosť zaťažujú chrbticu, či nohy, no keď robíte brušné tance dobre, tak sa naučíte správne držanie tela a má to prospešné účinky na chrbát, kĺby a panvu,“ ozrejmila nám Veronika Shaden Kaľavská.

Čo majú spoločné brušné tance s Hollywoodom?

Brušné tance sa stali za posledných 50 rokov celosvetovou záležitosťou. Ľudia ich majú väčšinou spojené s háremom. Novodobé brušné tance však vznikli v Egypte na začiatku 20. storočia. „Za ich vznikom v Egypte boli komerčné účely, kedy egyptské ženy tancovali pre turistov za peniaze, čo bolo spôsobené aj veľkou chudobou, ktorá v Egypte panovala. Tisíce žien mohlo týmto tancom zarobiť peniaze pre seba a svoje rodiny. Postupne sa tancovanie presunulo do 5 hviezdičkových hotelov, kde sa toho nevedeli turisti nabažiť,“ povedala Shaden a doplnila, že práve tu vznikol podľa vzoru hollywoodskych filmov aj typický kostým, ktorý používajú brušné tanečnice pri vystupovaní.

Dvojdielny kostým, ktorý je typický pre brušné tance, bol fakticky vytvorený kvôli komerčným účelom.. Každá profesionálna brušná tanečnica by mala zvládnuť klasický egyptský štýl tohto tanca, čo je niečo ako klasický balet pre európske tance.

Nejde o pochybné umenie

Ako nám povedala Shaden, muži reagujú na tento typ tancov vždy veľmi pozitívne, páčia sa im hlavne exotické pohyby, ktoré vyzerajú veľmi zvodne, no aj kostýmy sú veľmi zaujímavou pastvou pre ich oči, keď si uvedomíme, že až tak veľa toho nezahaľujú. „Veľmi sa to páči aj ženám, ktoré to dávajú na sebe aj poznať, na rozdiel od mužov, ktorí sa snažia zachovávať kamennú tvár. Veľmi kladne na to reagujú aj detičky. Rada si pri tancovaní držím od publika určitý odstup, lebo čím bližšie som pri divákovi, tak to nie je pre mňa až také príjemné. Minimálny odstup je tak 2 metre, keď je to bližšie, tak už to začína byť pre mňa nepríjemné, no treba to zvládnuť s profesionálnym úsmevom,“ doplnila Shaden.

Ako nás poučila, veľmi dôležité je aj to, ako sa tanečnica správa pred vystúpením, počas neho a po ňom, lebo u niektorých mužov ( ktorí aj čo to popili ) to môže evokovať, že ide o určité pochybnejšie umenie, ale v skutočnosti tomu vôbec tak nie je. Veľa závisí od samotnej tanečnice, aké pohľady hádže na divákov, akým spôsobom tancuje, ako sa správa počas vystúpenia…

Lekcie brušného tanca v Spišskej

V Spišskej Novej Vsi vedie Shaden lekcie brušného tanca, ktoré nie sú určené len pre mladé dievčatá s ideálnou postavou, ale aj pre ženy každého veku a každých kriviek. Jeden tanečný kurz trvá zhruba 3 až 4 mesiace. Najmladšiu tanečníčku, ktorú zatiaľ vyučovala, mala 10 rokov a stále u Shaden tancuje. Teraz má už 13 rokov.

O tanečných kurzoch nám Shaden povedala nasledovné: „Veková hranica nie je nijak obmedzená. Celý kurz sa platí dopredu. Jedna lekcia stojí zhruba 2–3 eurá. Je škoda, že V Spišskej už brušné tance nie sú tak veľmi “in“ ako pred pár rokmi, keď sa mi do kurzu prihlásilo aj 50 žien. Momentálne pracujem prevažne s pokročilejšími dievčatami a ženami, ktorých je zhruba 17.“

Väčšina žien sa hlási na brušné tance nie len z dôvodu, že sa im páčia, ale chcú zdravšie žiť a pritom aj schudnúť. V Spišskej založila Shaden pred niekoľkými rokmi aj tanečnú skupinu Afra, s ktorou získala v roku 2011 na Orient festivale v kategórii folklór- team amatéri 1. miesto. Z jej úspechov ako sólistky spomeňme 1. miesto na Orient festivale v roku 2010 v kategórii folklór profi. Okrem Spišskej mohli navštevovať kurzy pod vedením Shaden ženy aj v Smižanoch, Spišskom Štvrtku, Krompachoch a Hrabušiciach.

Bahar Sultana Show 2013 Spišská Nová Ves

Každý rok organizuje Shaden v Spišskej Novej Vsi Bahar Sultana Show. Ide o dvojhodinové orientálne predstavenie, ktoré sa uskutoční tento rok 12. októbra o 16:00 v kine Mier v Spišskej Novej Vsi. Diváci budú môcť vzhliadnuť brušné tanečnice tancujúce atraktívne tance Orientu- klasické aj moderné, vrátane tancov s pestrofarebnými rekvizitami, arabský folklór, latino- orient, cigánske tance.

Predstaví sa duo Bahar Sultana(tanečnice Shaden a Sooraya), tanečná skupina Afra zo Spišskej, absolventky kurzov brušného tanca a hosť –skupina orientálnych tanečníc Shams z Piešťan. Vstupné sú 3 eurá, v deň predstavenia 4 eurá, deti do 12 rokov majú 50% zľavu.

Počas vystúpení sa jej stali aj rôzne bizarné príhody. V rebríčku vedie tá, keď ich organizátori priviedli miesto šatne do malého kumbálu, kde sa museli prezliekať medzi metlami a ďalším náradím. „Na poslednom vystúpení na Trenčianskych hradných slávnostiach sa mi hneď na začiatku 4-minútového vystúpenia rozoplo zapínanie na podprsenke, no našťastie všetko ostalo tam, kde malo byť. Tvárila som sa počas tancovania všelijako, čo diváci zaregistrovali, no nakoniec som odtancovala celé vystúpenie a nezutekala som z pódia, čo by spravila asi väčšina tanečníc,“ uzatvorila rozprávanie Shaden.

Keď sa chcete naučiť brušné tance aj vy, neváhajte a kontaktujte Shaden. Podrobnosti a kontakt nájdete, keď kliknete TU.

Foto: Roman Vince

Brušná tanečnica Veronika Shaden Kaľavská
25
Galéria
Brušná tanečnica Veronika Shaden Kaľavská
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM