JAB Rôzne

Borec Mišo (15) zo Spiša zlomil už sedem slovenských rekordov: Pozrite VIDEO, aký je neskutočne rýchly!

Michal (15) z neďalekých Harichoviec je držiteľom siedmich slovenských rekordov. Spolu s bratom majú v dnešnej dobe počítačov a internetu už pomaly netradičnú záľubu. V tom čo robia dosahujú skvelé výsledky.

Ilustračný obrázok k článku Borec Mišo (15) zo Spiša zlomil už sedem slovenských rekordov: Pozrite VIDEO, aký je neskutočne rýchly!
Foto: Jana Buvalová

Rubikovú kocku asi pozná každý z nás. Viete ju však aj poskladať? Sú aj takí čo to vedia v jednej ruke, či so zaviazanými očami. Bratia Vaskovci sa zúčastňujú aj súťaží v tomto netradičnom umení.Spýtali sme sa chlapcov, ako sa vlastne ku kocke dostali.

Inšpiráciou bola výzva od otca

„Inšpiroval ma otec. Ukázal nám svoju starú kocku a povedal, že on dosiahol v jej skladaní taký čas, že ho nemám šancu prekonať,“ odpovedal Martin (18). Mimochodom ten čas bol 32 sekúnd. „Povedal som si, že to musím prekonať začínal som na šiestich minútach, teraz je môj rekord 10 sekúnd,“ doplnil. Ako nám ďalej prezradil skladanie kocky nie je o genialite, ako si mnoho ľudí myslí, ale o tréningu. „Tréning je najväčšia čiastka. Čím viac trénujem, tým mám lepší čas,“ vysvetlil Martin.

Michal je držiteľom rekordov

Mladší z bratov Michal sa pustil do skladania kocky o čosi skôr. Výzvou pre neho bol takisto, ako pre Martina výrok ich otca. Ako nám vysvetlil rubiková kocka má viac variant a aj súťaže na, ktoré chodí sú rôzne. Skladá sa kocka rôznych obtiažností poprípade klasická kocka jednou rukou, alebo so zaviazanými očami. „Keď som sa naučil kocku skladať začal som aj hľadať nové spôsoby skladania a postupne som sa dopracoval k vynikajúcim výsledkom,“ pochválil sa Mišo. Mladý Harichovčan je držiteľom siedmich slovenských rekordov.

Medzi ne patrí aj skladanie kocky v jednej ruke kde dosiahol čas 19 sekúnd. Taktiež drží rekord v skladaní jeho najobľúbenejšej kocky s rozmermi 5krát 5 s časom 1minúta 20 sekúnd. Klasickú kocku ktorú všetci poznáme 3krát3 zloží Michal za 9 sekúnd. Jeho snom, ako nám prezradil je priblížiť sa k jeho vzoru z Austrálie, ktorý je najlepší na svete s časom 5,66 sekúnd. Na otázku čo mu to dáva a či má stále tú istú kocku, ktorú mu ukázal otec odpovedá. „Je to dobrý spôsob, ako sa otestovať čo všetko zvládnem. Musel som si kúpiť novú kocku tá stará mi nevyhovovala nedali sa s ňou robiť časy, aké som chcel.“

Byť posledný ma už nebaví

Bratia Vaskovci sa spolu s otcom zúčastňujú aj celosvetových súťaží. Súťaže prebiehajú väčšinou v Bratislave, Pardubiciach či v Poľsku. Boli sme zvedaví aj na začiatky pána Vaska v skladaní kocky. „Prvú kocku som si kúpil na strednej bol som na súťaži, ktorú som vyhral vtedy s časom 32 sekúnd. Vtedy som si myslel, že ma nikto nemôže prekonať,“ zaspomínal Jaroslav Vasko. Potom ju odložil a vytiahol ju z nostalgie pred pár rokmi, aby sa pochválil chlapcom. „Synov to zaujalo a zdravo nakoplo. Dnes sú lepší ako ja,“ dodal. Priznal sa, že ani iné varianty skladať nevie okrem tej klasickej. Keďže všetci traja základnú kocku skladať vedia spýtali sme sa či si aj doma spravia niekedy preteky. „Nemá to význam. Víťaz je už vopred jasný a už ma nebaví stále prehrávať,“ zasmial sa pán Vasko.

Pozrite si ukážky skladania rubikovej kocky v našej videogalérii.

Držiteľ siedmych slovenských rekordov Michal Vasko
4
Galéria
Foto: Jana Buvalová
Ukážky skladania rubíkovej kocky od Vaskovcov
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM