JAB Rôzne

Boli sme pri tom: Reportáž z maturít na oranžovom gymnáziu. Strach, obavy aj úsmev na perách

Maturitné skúšky čakajú tento týždeň nejedného študenta. Skúšku dospelosti skladajú aj štvrtáci na Školskej. Počas ich veľkého dňa sme maturantov navštívili priamo na mieste.

Ilustračný obrázok k článku Boli sme pri tom: Reportáž z maturít na oranžovom gymnáziu. Strach, obavy aj úsmev na perách
Zdroj: Dnes24.sk

Maturity ráno odštartovali aj na viacerých školách v našom meste. Tak tomu bolo aj na oranžovom gymnáziu.

S úsmevom na tvári

„Najprv som si myslela, že som v pohode, ale tri minúty pred tým, ako som mala vojsť dnu, rozklepala som sa. Keď som si vybrala tému, môj prvý pocit bol, že nič neviem, ale keď som si to prečítala druhýkrát, tréma opadla a zistila som, že je to fajn a som spokojná s tým, ako to dopadlo,“ povedala maturantka Alžbetka z oranžového gymnázia.

Ako prezradila, nemala tému, ktorú si vytiahnuť nechcela. „Keďže som sa učila celé štyri roky a aj posledný týždeň, tak som dúfala, že to vyjde. Okrem piatku, keď som troška zrelaxovala. Bola som spolu so spolužiakmi na pizzu,“ dodala. Okrem vedomostí bol dôležitý aj outfit, ktorý si vyskladala nie iba zo zásob svojho šatníka ale aj iných členov rodiny. „Šaty sú moje, bundu som si požičala od sestry,“ zasmiala sa.

„Ja som sa učila všetko, ale včera som mala pocit, že už mi všetko vyšumelo z hlavy. Mala som aj otázky, ktoré som si vytiahnuť nechcela, našťastie som si ich nevytiahla,“ povedala Simona s tým, že prípravy na skúšku dospelosti prebiehali u nej v podstate normálne. „Učila som sa každý deň, ale veľmi som to nepreháňala,“ dodala.

S úsmevom na perách stál pred dverami a mal to ešte pred sebou aj štvrták Adam. Na otázku, ako sa cíti pred takouto dôležitou chvíľou povedal. „Keďže idem maturovať z filozofie, mal by som vedieť základné filozofické otázky a vedieť argumentovať na vaše otázky. Keďže som sa to nenaučil a nechal som si to na posledný deň, tak budem dúfať, že budú stáť pri mne všetci svätí a myslím si, že tú filozofiu nejako vykecám."

Strach aj obavy

Benjamín si vybral podľa jeho slov našťastie tému, ktorá mu sadla, takže z maturitnej miestnosti vychádzal spokojný. „Mal som aj strach a obavy, ale myslím si, že to celkom dobre dopadlo, veď som sa učil celý týždeň od rána do večera,“ prezradil. Priebežne sa učila a pripravovala aj štvrtáčka Lívia – ako povedala, posledný týždeň to len dolaďovala. Svoj outfit riešila na poslednú chvíľu. „Včera večer som si povedala, že sa oblečiem podľa nálady. Ako sa budem ráno cítiť, také šaty si vezmem,“ doplnila.

Maturovať sa podľa slov riaditeľa gymnázia Jozefa Kačengu začalo ráno o pol ôsmej. Dokopy maturuje 141 študentov zo slovenského jazyka, anglického jazyka a z dvoch voliteľných predmetov. „Celý harmonogram je rozplánovaný na štyri dni od rána od siedmej, do večera do pol šiestej. Maturity zatiaľ prebiehajú bez problémov. Všetkým študentom držíme palce, aby mali šťastnú ruku pri ťahaní otázok a aby boli spokojní do maximálnej možnej miery so svojimi odpoveďami a samozrejme aj s hodnotením,“ poprial študentom riaditeľ školy.

Môže vás zaujímať:

Brazílčan zavítal do Spišskej a niečo ho poriadne prekvapilo: Najväčší šok po príchode do mesta!

Maturitné tablá made in Spišská Nová Ves: Výklady centra mesta obsadili zaujímavé diela, FOTO

V obrazoch: Na známom gymnáziu v Spišskej odštartovali maturitné skúšky
17
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM