JAB Rôzne

Bojovať s bordelom v Hornáde vyrazilo 25 člnov: Narazili na všeličo, nechýbali ani plienky

Niekoľko dobrovoľníkov strávilo sobotu čistením Hornádu. Niekoľkohodinové čistenie im sťažovali popadané stromy. Toto všetko sa im podarilo v rieke nájsť.

Ilustračný obrázok k článku Bojovať s bordelom v Hornáde vyrazilo 25 člnov: Narazili na všeličo, nechýbali ani plienky
Zdroj: Dnes24.sk

Niekoľko desiatok ľudí zavítalo v sobotu do Slovenského raja. Nešlo však o turistov, ale o dobrovoľníkov, ktorí každý rok pomáhajú tok rieky čistiť.

Sťažené podmienky

Ako nám povedal strážca národného parku Róbert Javorský, v sobotu boli v teréne vodáci z Košíc, ktorí sa zúčastňujú tohto čistenia pravidelne , ale zapojili sa aj športovci z Hrabušíc. Tí zbierali odpad z brehu. „Na Hornáde bolo 25 člnov. Zbieranie odpadu však bolo tento rok kvôli popadaným stromom oveľa náročnejšie,“ povedal Javorský.

Doplnil aj fakt, že už niekoľko dní pred samotnou akciou čistili tok rieky Hornád aj pracovníci Správy Národného parku Slovenský raj. Tohtoročná snehová aj veterná smršť nám spôsobila dosť veľké problémy. Popadané stromy v Hornáde bolo treba odstrániť. Okrem toho, že stromy vytvárali hrádze zachytávali aj všetok odpad,“ skonštatoval.

Menej odpadu, ako vlani

Vyzbieralo sa 100 vriec odpadu, čo podľa jeho slov nie je až také zlé. „Po minulé roky bolo už aj dvesto vriec,“ doplnil s tým že najväčším problémom sú PET fľaše a rôzne igelitové vrecúška či tašky, ktoré sa najviac zachytávali na popadaných stromoch. „Výnimkou nie sú ani plienky či vedrá, no našťastie nič väčšie sme z Hornádu nevytiahli,“ povedal Javorský.

Po minulé roky z rieky už dobrovoľníci vyťahovali aj torzá chladničiek, dokonca aj sedačky či pneumatiky. Po niekoľkohodinovej drine, bol odmenou pre vodákov splav v prielome Hornádu, ktorý je dovolený len dvakrát do roka a to pri jeho čistení.

Ako to dobrovoľníkom išlo si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM