Miroslav Pomajdík Správy

Boj so závažnými nákazami v našom okrese: Objavila sa žltačka a aj tuberkulóza

Medzi závažné nákazy, ktoré trápia aj niektorých obyvateľov nášho a gelnického okresu patrí žltačka (vírusová hepatitída typu A) a tuberkulóza. Ich výskyt bol potvrdený aj v tomto mesiaci. Najrizikovejšou skupinou ľudí, u ktorých sa tieto nákazy často vyskytujú, sú obyvatelia osád.

Ilustračný obrázok k článku Boj so závažnými nákazami v našom okrese: Objavila sa žltačka a aj tuberkulóza
Zdroj: TASR

V mesiaci apríl boli zaznamenané na území nášho okresu aj prípady výskytu prenosných ochorení, akými sú žltačka a tuberkulóza.

Žltačka udrela v Krompachoch

Ako nás informovala regionálna hygienička z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Spišskej Novej Renáta Hudáková, žltačka sa vyskytuje sporadicky, ale zvyčajne v epidémiách, hlavne v lokalitách rómskych osád a u ľudí so zníženým hygienickým štandardom bývania a osobnej hygieny. Najrizikovejšou skupinou sú deti, ktoré ešte očkovaniu nepodliehajú a ľudia, ktorí ešte toto ochorenie neprekonali.

Hygienici zaznamenali medzi rokmi 2009–2010 v našom okrese najviac prípadov žltačky v obciach Chrasťn/H a Vítkovce (75), v Krompachoch (56), Bystranoch (40), Žehre (21), Rudňanoch (13) a Markušovciach (21). V okrese Gelnica bola najrizikovejšia osada Ružakovec v Richnave, kde zaznamenali 40 prípadov, nasledoval Mníšek n/H (25) a Nálepkovo (23). Rok 2009 bol z pohľadu výskytu žltačky za posledné roky naozaj rekordný, keď na území nášho okresu zaznamenali až 252 prípadov tohto ochorenia.

V mesiaci marec – apríl tohto roku sa žltačka šírila na Hornádskej ulici v Krompachoch, kde boli potvrdené štyri prípady a 13 prípadov tohto ochorenia boli potvrdené aj v osade Ružakovec v Richnave.

„Ochoreli deti vo vekovej skupine 1 – 5 rokov. V ohnisku ochorení boli vykonané protiepidemické opatrenia (vyhľadanie podozrivých z nákazy, dezinfekcia v mieste ohniska nákazy, zdravotná výchova, nariadenie očkovania kontaktom). V spolupráci s mestom Krompachy a obcou Richnava sa vykonali aj kontroly zdrojov vody a vykonali sa opatrenia na likvidáciu odpadu. Bolo nariadené aj mimoriadne očkovanie proti žltačke u všetkých neočkovaných detí v predškolskom veku v daných lokalitách,“ povedala Renáta Hudáková a doplnila, že epidemiologická situácia vo výskyte žltačky je charakterizovaná striedaním vysokých chorobnosti v pravidelných 5 – 10 ročných intervaloch.

Tuberkulóza sa objavila v marci aj v osade Strelníky

Od roku 2012 bolo na Slovensku ukončené povinné očkovanie novorodencov proti tuberkulóze (TBC). Ako nás informovala Renáta Hudákov, pristúpilo sa k tomu z dôvodu, že naša republika dosiahla za posledné dva roky kritérium Svetovej zdravotníckej organizácie (ak je chorobnosť nižšia ako 12 prípadov na 100 000 obyvateľov v danej krajine), ktoré odporúča plošné očkovanie zrušiť.

Štatistiky ukazujú, že najväčší výskyt TBC je v Prešovskom a Košickom kraji. V okrese Spišská Nová Ves bol v roku 2013 oproti minulému roku zaznamenaný nárast počtu prípadov TBC. V roku 2013 to bolo 21 prípadov a v roku 2012– 11, z toho bolo jedno úmrtie neočkovaného dieťaťa vo veku do jedného roka z obce Bystrany.

Tento rok bolo od januára hlásených z okresu Spišská Nová Ves spolu už 12 prípadov ochorení na TBC, z toho u 6 dospelých osôb a u 6 detí vo veku do 6 rokov.

„V mesiaci marec sme zaznamenali 1 rodinný výskyt, kde v letanovskej osade Strelníky ochorela 23-ročná žena, ako aj jej 2 deti a synovec, žijúci v spoločnej domácnosti. Ide o 2 deti vo veku 1,5 roka a jedno 4 ročné dieťa. Kým do konca roku 2011 bolo povinné očkovanie proti tuberkulóze, od začiatku roku 2012 tomu tak už nie je. Problémom sú práve lokality s nižším hygienickým štandardom. Doteraz sa ochorenia vyskytovali najmä u dospelých ľudí. Teraz zaznamenávame aj výskyt ochorenia u detí,“ doplnila Renáta Hudákov.

Regionálni hygienici v spolupráci s ambulantnými pľúcnymi lekármi v ohniskách nákazy a u kontaktov vykonali potrebné opatrenia. Chorí sú hospitalizovaní v Dolnom Smokovci a vo Vyšných Hágoch.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM