Miroslav Pomajdík Samospráva

Boj so záplavami v Smižanoch: Na Nálepkovej ulici sa chystajú zmeny

Obec Smižany bude v tomto roku realizovať niekoľko protipovodňových projektov. V nedávnej minulosti bola obec už viac krát vytopená. Najrizikovejšie oblasti sú pri potoku Brúsnik, ktorý už niekoľko krát dokázal svoju silu. Plánujú sa aj kroky na odstránenie opakovaných záplav na Nálepkovej ulice.

Ilustračný obrázok k článku Boj so záplavami v Smižanoch: Na Nálepkovej ulici sa chystajú zmeny
Zdroj: Dnes24.sk

Hlavnou protipovodňovou aktivitou v roku 2012 bolo vyčistenie potoka Brusník od nánosov bahna a nečistôt. Prečistený bol 1 200 metrový úsek. Tieto práce vyšli obec na 91 030 eur. Financie obdržali ešte v roku 2011 v rámci 1. Realizačného projektu Programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí SR.

Priority na rok 2013

V roku 2013 sa v Smižanoch začne realizovať niekoľko protipovodňových projektov. Na odtok dažďovej vody sa vybuduje priepust na ulici Smreková. Na Nálepkovej ulici bude vytvorený suchý kanál a na ulici Štrkovec vsakovacia jama. „Do projektu v rámci 2. etapy revitalizácie obce je zahrnutá aj aktivita regulácie potoka Brusník od ihriska po ul. Iliašovskú, lavičky na ul. Kukučínovej, Novej a Smrekovej,“ informovala prednostka OcÚ v Smižanoch Mária Dudžáková.

Obec spolupracuje pri protipovodňových opatreniach aj s PD Čingov. Po spoločných rokovaniach sa vytvoril osevný plán, ktorý je jedným z opatrení proti povodniam. Pomocou výkopových a zemných prác sa vytvorilo aj niekoľko záchytných hrádzí, ktoré by mali zachytávať prívalovú vodu. „V rámci projektu bol v hornej časti údolia na lúkách a poliach vybudovaný systém zasiakávacích pásov a jám, na koryte potoka hrádzky, a na poľnej ceste odrážky so vsakovacími jamami,“ dodala Mária Dudžáková. Celková zádržná kapacita je 31 940 m3.

Nezabudlo sa ani na problémovú Nálepkovu ulicu

Už tento rok by sa mali začať práce práve na tejto ulici, ktoré by mali zabrániť jej opakovanému zaplavovaniu po výdatných prívalových dažďoch. Prednostka OcÚ v Smižanoch dopĺňa podrobnosti: „Čo sa týka ul. Nálepkovej, obec má vypracovanú projektovú dokumentáciu Úpravy Smižianského kanála (od ul. Nálepkova ponad ul. Lipová), ktorej súčasťou je bezpečnostný rigol na predmetnej ulici.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM