Kultúra

Blíži sa svetový deň divadla: V Spišskej uvidíme megaúspešnú komédiu!

Už 50 rokov je 27. marec uznávaný, ako Svetový deň divadla. V Spišskom divadle sa v tento deň môžete tešiť na najúspešnejšiu komédiu, ktorú doteraz videlo takmer 20 000 divákov.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa svetový deň divadla: V Spišskej uvidíme megaúspešnú komédiu!
Zdroj: Dnes24.sk

Spišské divadlo pri príležitosti dňa svetového divadla v piatok zahrá svoju najúspešnejšiu komédiu Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch. Veselohru z roku 1862 videlo doteraz v podaní hercov Spišského divadla už takmer 20 000 divákov v 93 reprízach.

„Naše Zmierenie vychádza a rešpektuje autorovu tému a tiež ducha doby, ktorú reflektuje. Aj my pristupujeme k nemu kriticky. Nič však netreba aktualizovať,“ zdôraznil režisér hry Ján Sládeček.Ako ďalej režisér povedal problémy nastolené Jánom Palárikom stále zostali.

Slovensko-maďarské vzťahy sú stále dráždivé, živé, neodišli zánikom Uhorska do dejín. „To na rozdiel od hry úsmevné nie je a tolerancia, ktorú nám autor ponúka, je aktuálnou výzvou aj pre dnešok,“ doplnil režisér.

Ľúbostný príbeh dvoch párov mladých ľudí z odlišného spoločenského prostredia vtedajšieho Uhorska, dramaticky postavený na tajomnej zámene zaľúbených dvojíc, podľa neho prináša množstvo príťažlivých komediálnych situácií, ktoré prekvapujúco korešpondujú aj s našou súčasnosťou.

„Popri ľúbostnej téme je to problematika komplikovaného národného spolužitia Slovákov a Maďarov, ktoré katolícky kňaz a dramatik Ján Palárik rieši v duchu kresťanskej tolerancie a ľudskej harmónie,“ uzavrel Sládeček.

Možno vás bude zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM