Miroslav Pomajdík Basketbal

Basketbal v meste podržia odchovanci: Z mužstva odišli všetci zahraniční hráči!

Basketbalový klub BK 04 AC LB Spišská Nová Ves prešiel viacerými výraznejšími zmenami. Z mužstva odišli všetci zahraniční hráči, čiže kostra Áčka bude vystavaná z domácich odchovancov a ďalších slovenských hráčov. Do začiatku extraligy by malo do družstva pribudnúť ešte niekoľko nových tvárí.

Ilustračný obrázok k článku Basketbal v meste podržia odchovanci: Z mužstva odišli všetci zahraniční hráči!
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Ďalší ročník slovenskej basketbalovej extraligy sa začína 5.10. 2013. Spišiaci sa v úvodnom kole predstavia na palubovke Prievidze a 9.10. pricestuje do Spišskej mužstvo Nitry.

Klub sa spolieha na odchovancov

Trénerom Áčka naďalej ostáva Milan Černický. Aj vďaka nie príliš lichotivej finančnej situácii klubu sú ambície na nadchádzajúcu sezónu opatrnejšie. „Z ekonomických dôvodov sa budeme orientovať na domácich, prípadne slovenských hráčov. Z tohto dôvodu sú i tohtoročné športové ambície klubu podmienené tejto situácii,“ informoval prezident basketbalového klubu BK 04 AC LB Spišská Nová Ves Jozef Gonda.

Novinkou v tejto sezóne je vzájomná spolupráca basketbalového klubu s Inštitútom hokejových štúdií na projektoch, ktoré majú skvalitniť podmienky pre výchovu basketbalovej mlade na Spiši. S týmto projektom bude verejnosť oboznámená v blízkej dobe.

Fungovanie v úspornom režime

Túto sezónu nemôže klub počítať s viacerými významnými sponzormi, ktorí kvôli zlej ekonomickej situácii nepodporia basketbal v Spišskej. Z minulej sezóny ostali klubu aj určité finančné resty, preto sa rozhodlo o zavedení radikálnych úsporných opatrení.

Dlh klubu predstavuje približne 10% z celoročného rozpočtu klubu, čo nijak neohrozuje jeho chod a existenciu . „Z minulej sezóny nám ostal určitý záväzok, ktorý potrebujeme v priebehu novej sezóny sanovať. Pracujeme na tom, aby sa tieto resty vyrovnali čo najskôr. Keďže pre túto sezónu nemôžeme počítať so všetkými zdrojmi z predchádzajúceho roku, prijali sme radikálne úsporné opatrenia. Cieľom týchto opatrení je zabezpečiť účinkovanie BK 04 v jubilejnej 10-tej extraligovej sezóne v basketbalovej extralige. Tejto filozofii sme podriadili celé naše konanie v klube. Hľadáme pochopenie i u hráčov a trénerov klubu tak, aby sme krízové obdobie prežili ako celok,“ povedal Jozef Gonda a doplnil, že náklady v novej sezóne sa odhadujú na polovicu rozpočtu z tej predchádzajúcej.

Bohatá členská základňa

Klub do novej sezóny prihlásil aj všetky mládežnícke družstvá a ako nám povedal prezident Gonda, ich základnou filozofiou je výchova vlastných odchovancov, ktorí môžu neskôr nastúpiť za mužov. „V tejto sezóne sme po prvýkrát neprihlásili družstvo mužov do 1.ligy. Ináč v sezóne 2013/2014 absolvujeme súťaže v 7 družstvách, s dvomi až tromi prípravkami. Máme registrovaných cca 160 členov.“ zhodnotil Jozef Gonda.

V Spišskej je o basketbal veľký záujem, čo dokazuje okrem slušnej mládežníckej základne aj množstvo divákov na domácich extraligových zápasoch. Ďalším hráčom v zápase je aj miestny fanklub, ktorý sa vždy postará o úžasnú atmosféru v hale. Funkcionári klubu majú určité problémy s napĺňaním športových tried, kde narážajú na všeobecný problém lokalizácie škôl so športovými triedami.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM