JAB Kultúra

Bábkové divadlo spod Spišského hradu oslavovalo: Dračie pytačky obnovili po dvadsiatich rokoch

Bábkové divadlo je určené skôr pre toho menšieho diváka. Prví diváci bábkového divadla zo Spišskej sú už dospelí ľudia. Ako sa cíti po dvadsiatich rokoch jeho zakladateľka.

Ilustračný obrázok k článku Bábkové divadlo spod Spišského hradu oslavovalo: Dračie pytačky obnovili po dvadsiatich rokoch
Foto: Jana Buvalová

Bábkové divadlo oslavovalo. Ako inak, ako divadlom pre najmenších. Hra s názvom Dračie Pytačky prilákala detičky od troch rokov. Spýtali sme sa aj zakladateľky a vedúcej bábkového divadla Ivi Liptákovej, ako sa cíti po dvadsiatich rokoch. „Ako mladica,“ zasmiala sa. „Veď dvadsať rokov je krásny vek,“ pokračovala. „Založiť bábkové divadlo je fajn, ale nebyť tých, ktorí ti podajú pomocnú ruku, rady či odporúčania, asi by sa to nikdy nepodarilo, že vydržíme dvadsať rokov,“ prezradila Liptáková.

Nedeľná rozprávka okrem toho, že má detičky pobaviť, mala by aj podľa slov vedúcej divadla poukázať na to, že dnešné deti sú oveľa viac vystavené agresívnym vplyvom, ako to bolo v minulosti. „Skúšame práve takouto formou riešiť otázku násilia aj medzi deťmi a nájsť kľúč k tomu, aby si deti neubližovali navzájom. Treba im to ukázať kým sú malé, aby neskôr už nebolo neskoro,“ vysvetlila.

Inscenácia Dračie pytačky mali už možno svoju viac, ako tisícu premiéru, tentokrát však v novom šate. ,,Keď som ju začala hrávať po osemstej repríze som to prestala počítať. Teraz som ju znova oprášili, len doba sa za dvadsať rokov veľmi zmenila, tak sa zmenil aj dej rozprávky,“ doplnila bábkoherečka.

A aké sú plány bábkového divadla a jej vedúcej do budúcna? „Dávať detskám vždy čo najkrajšie inscenácie, hlavne hlboko emotívne. Verím, že emócie, ktoré zažije dieťa počas rozprávky mu dokážu sa pomôcť zorientovať v tomto svete a chaose, ktorý je okolo nás,“ uzavrela Iva Liptáková.

Bábkové divadlo spod Spišského hradu
7
Galéria
Foto: Jana Buvalová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM