JAB Rôzne

Atmosféra Spišských trhov v obrazoch: Predavačku rozosmialo vyjednávanie o tovare v akcii :)

V nedeľu sa skončil 59. ročník Spišských trhov. Návštevníkom sa síce zmenšila peňaženka pod náporom stánkov a kolotočov , no odchádzali bohatší o zážitky.

Ilustračný obrázok k článku Atmosféra Spišských trhov v obrazoch: Predavačku rozosmialo vyjednávanie o tovare v akcii :)
Foto: Jana Buvalová / Zdroj: Dnes24.sk

Jarmoky sú tradícia. Každoročnú atmosféru si užívajú návštevníci, domáci aj jarmočníci. Zaujímalo nás ako sa jarmočníkom u nás predáva a čomu dávajú prednosť návštevníci.

Medovníčky aj črpáky

Klasikou na každom jarmoku sú medovníčky rôznych tvarov a veľkostí, ako aj typická medovina. Katka (30) nám prezradila, že svoj stánok v Spišskej má už desiaty rok. Na otázku, ako sa sem prvýkrát dostala reagovala s úsmevom. „Chodili sem starí rodičia ja som ich len vystriedala a prebrala rodinný podnik.“ Ako nám prezradila Spišiaci patria medzi národ, ktorí rád zjednáva. „Mám pevne stanovené ceny a nezjednávam už len preto, že tento rok je to dosť slabé,“ zhodnotila Katka.

Karol (51) je na trhoch nováčikom. Ponúkal ručne robené drevené misky, nádoby a črpáky. „Som tu prvý rok väčšinou chodím po remeselných trhoch, ale chcel som vyskúšať aj tento,“ povedal nám rodák z Novoveskej Huty. Na otázku ako sa mu darí reagoval s povzdychom. „Všetko je o ľuďoch. Chodia pozerajú aj pochvália, sem tam niečo kúpia.“

Dlhoročnou jarmočníčkou je aj Košičanka Irena (29), ktorá ponúka tovar väčšinou pre dámy. Kabelky, opasky a módne doplnky sa Irene osvedčili. Ako nám povedala podľa jej názoru sa lepšie predáva na východe, ako na západe. „No na západe sú milší ľudia“ skonštatovala. Aj ona má skúseností so zjednávaním. ,,Každý chce zľavu aj keď poviem, že kabelka je v akcii za 16,90€ tak sa ma pýtajú, či bude aj zľava,“ zasmiala sa. Bohužiaľ má aj negatívne skúseností zo Spišských trhov. „Každý rok mi zmizne jeden opasok,“ dodala Irena.

Spišiaci chodia na trhy kvôli atmosfére

Spýtali sme sa aj ľudí ako sa im na trhoch páči. Mamička Mariana (30) chodí na trhy pravidelne s deťmi. „Chodím sem každý rok, deti sa tešia na kolotoče a atrakcie, mne sa páči atmosféra trhov,“ povedala. Ako sa nám zdôverila v stánkoch nič nekupuje, lebo je to podľa nej predražené. Na trhoch majú u nej šancu jedine stánky s občerstvením. „Dobrú klobásku a čapované pivko nevynechám ani jeden rok.“ Výhrady mala aj k počtu miest na sedenie. „Keď si chcem sadnúť nemám kde, všetko je obsadené,“ dodala.

Babičky sediace na lavičke pred kostolom spišské trhy veľmi nezaujímajú. „Prišli sme si oddýchnuť a posedieť. Dôležité je počasie. Sedeli by sme tu či sú trhy ,alebo nie,“ povedala nám Anna (75)

Naopak Tomáš (25) z Popradu sa každý rok na trhy teší. „Mám tu kamarátov a trhy beriem ako príležitosť sa s nimi stretnúť a pokecať,“ prezradil. „Vždy si beriem dovolenku a tri dni strávim v Spišskej, aby som sa nemusel vracať domov,“ ukončil Tomáš.

Rodinka lízajúca zmrzlinu sa teší na všetko. Deti na kolotoče, rodičia na atmosféru a babka ide nakupovať všetko, čo ju osloví. „Sme z mesta a je to už aj pre nás tradícia, nevynecháme ani jeden rok." Babka Eva (57) výhrady nemá voči ničomu. „Páči sa mi tu úplne všetko,“ dodala.

Spišské trhy 59 ročník v plnom prúde
12
Galéria
Foto: Jana Buvalová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM