Prokop Slováček Správy

Ako správne skladovať vajíčka v lete? Pozor na kolísavú teplotu

Ako rozpoznáme čerstvé vajíčko od staršieho a ako dlho sa vlastne dá skladovať? Vedeli ste že vajíčko dýcha? Ktoré je lepšie, biele, alebo hnedé?

Ilustračný obrázok k článku Ako správne skladovať vajíčka v lete? Pozor na kolísavú teplotu
Zdroj: TASR

Ako dlho ho skladovať

„Trvanlivosť slepačieho vajca je 28 dní od znášky, ale pri správnom skladovaní je použiteľné aj po dlhšom čase. Správna teplota pre skladovanie je od +5 do +18 stupňov. Vajce nemá rado kolísavú teplotu,“ vysvetlil pre portál Dnes24.sk Ľubomír Urban z Únie hydinárov Slovenska.

Najlepšie je uchovávať vajcia v chladničke, kde je stabilná teplota. Pri dlhšom skladovaní je dobré vajíčko otočiť, aby sa žĺtok neprilepil ku škrupine. „V letnom období by sme sa mali vyvarovať nákupu tam, kde nie je chladiace zariadenie, lebo hrozí väčšie riziko, že vajcia budú pokazené.“

Čerstvé, alebo staré?

Laicky spoznáme čerstvosť vajíčka jednoduchým testom. Dáme ho do pohára vody. Čerstvé padne ku dnu, staršie pláva. „Je to tým, že vajce dýcha. Čím je staršie, tým má vo vnútri väčšiu vzduchovú bublinu, ktorá ho nadnáša. Iný test: rozbite vajce, u staršieho je bielko tekutejšie, u čerstvého hustejšie,“ ponúka ďalšiu možnosť Urban.

Čítajte aj: Náš trh valcujú poľské vajíčka. Napriek tomu, že svojich máme dosť

Farba škrupiny nemá vplyv na kvalitu a chuť. O tom akej farby škrupina je rozhoduje plemeno nosníc. Biele sliepky dávajú biele a hnedé zasa hnedé vajcia. Zafarbenie žĺtka zasa ovplyvňuje zloženie krmiva. Je dané množstva obilnín, karoténov, prípadne ich pomerom. Podľa Urbana nezáleží na tom, či je žĺtok tmavší, alebo svetlejší. Nijako to neovplyvňuje výživové hodnoty.

Ako spoznáme slovenské vajcia?

Ak si chceme byť istí, že kupujeme slovenské vajcia, nestačí sa pozrieť iba na krabicu. Musíme ju otvoriť. „Údaje o pôvode a spôsobe chovu nájde zákazník na škrupine. Aj vzhľadom na viaceré aféry s vajíčkami z dovozu z Poľska, by mal náš spotrebiteľ kupovať tie s označením SK. A nie iné, ktoré kým sa dostanú na Slovensko, precestujú stovky kilometrov,“ dodal Urban.

Označenie vajec

  • 0 – vajcia z ekologického chovu
  • 1 – chov vo voľnom výbehu (sliepky nie sú len v hale, ale behajú aj vonku)
  • 2 – podstielkový chov (sliepky sú len v hale, s možnosťou pohybu)
  • 3 – chov v obohatených klietkach (sliepky sú v klietkach s presne danými rozmermi, ktoré im umožňujú prístup ku krmivu i k vode, majú tam potrebne osvetlenie. Je to najrozšírenej­ší chov
  • Bio vajcia – sú zo systému ekologického poľnohospodárstva, vzťahujú sa naň osobitne predpisy. Ľudia si často mylne myslia, že domáce vajcia sú bio, nie je to tak.

Veľkosť vajec

  • XL – 73 g a viac
  • L – 63g – 72 g
  • M – 53g – 62g
  • S – 52g a menej

Mohlo by vás zaujímať: Opaľovanie nie je grilovačka: Ako sa vyznať v kozmetike a neodpáliť si zdravie?

Vajcia
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM