JAB Rôzne

Ako sa hýbu ceny a kde sú top žiadané lokality? TOTO o bytoch v Spišskej prezradili realitky...

Ako to bolo vlani a ako je to dnes? Hýbu sa ceny bytov v poslednom období vyššie, alebo padajú? Ktoré sídliská sú najvyhľadávanejšie ? Zisťovali sme viac priamo u ľudí z brandže...

Ilustračný obrázok k článku Ako sa hýbu ceny a kde sú top žiadané lokality? TOTO o bytoch v Spišskej prezradili realitky...
Foto: Jana Buvalová

Na základné otázky ohľadom predaja bytov v Spišskej Novej Vsi sme sa spýtali realitných kancelárií, ktoré sa v predaji bytov pohybujú každodenne. Za Savona Reality odpovedal realitný maklér Daniel Fotta, za Lagúna reality realitná maklérka a za Re/Max Anna Zekuciová Certifikovaný partner predaja.

Aké sú ceny bytov v našom meste a ako sa zmenili oproti minulému roku?

  • Savona: Garsónky od 15 000 do 30 000 eur, 1-izbové od 18 000 do 30 000 eur , 2-izbové od 30 000 do 42 000 eur, 3-izbové od 37 000 do 55 000 eur . Zmena od minulého roku je v tom, že ceny bytov o čosi stúpli. Hlavne v Spišskej Novej Vsi.
  • Lagúna: Garsónky od 17 000 do 25 000 eur, 1-izbové od 19 000 až po 32 000, 2-izbové od 27 000 až po 49 000 eur (tie najdrahšie sú však rozlohou ako trojizbové) 3-izbové od 34 000 až po 59 000 (kompletne prerobené). Ceny sú porovnateľné s minulým rokom.
  • Re/Max : Garsónky od 12 000 eur, 1-izbové od 18 000 do 24 000 eur, 2-izbové od 27 000 do 31 500 eur, 3-izbové od 39 000 do 48 000 eur . Ceny bytov sa oproti minulému roku znížili asi o 10%. Vlani sa pohybovali okolo 700 € za meter štvorcový tento rok sú okolo 630€ za meter štvorcový.

Ktoré lokality v meste patria medzi najžiadanejšie a ktoré naopak ľudí nezaujímajú?

  • Savona: Najžiadanejšie lokality sú centrum mesta a sídlisko Mier. Menej ľudí zaujíma Tarča či sídlisko Západ.
  • Lagúna: Nedá sa povedať, ktoré sú najžiadanejšie. Niekedy chcú všetci centrum mesta a o pár dní sa stane, že všetci hľadajú byt na Tarči či Západe. Je to také nárazové. Každá lokalita je pre niekoho zaujímavá.
  • Re/Max : Najžiadanejšia lokalita je stále centrum. Potom aj sídlisko Východ a Mier. Ovplyvňuje to fakt dostupnej kompletnej občianskej vybavenosti , najmenej žiadané lokality sú okrajové časti mesta, ako je Novoveská Huta, Podskala a tiež nie je veľký dopyt po Západe II.

    Kde v meste je podľa vás najvýhodnejšie bývanie?

  • Savona: Určite centrum kvôli občianskej vybavenosti. Aj Východ je výhodný s pohľadu miesta, len sú tam najstaršie byty.
  • Lagúna: Záleží od požiadaviek klienta kde to vyhovuje jemu. Z hľadiska občianskej vybavenosti a blízkosti mesta určite centrum, ale blízko do mesta je aj zo sídliska Mier či Tarče.
  • Re/Max : Tam, kde je zabezpečená a dostupná kompletná občianska vybavenosť. Vďaka obchodným centrám sa v tomto posilnilo sídlisko Mier.

Prečo bývať v meste, prípadne si tu kúpiť nehnuteľnosť?

  • Savona: Dobrá dostupnosť pre ich deti – nemusia riešiť ranný odvoz do škôlok, škôl, krúžky, večer do kina a diskotéky.
  • Lagúna: Spojenie mesta a dostupnosti do práce a škôl spojené so sídliskami, kde je pokoj a veľa zelene si myslím, že je dobrou kombináciou.
  • Re/Max : Je to znova o občianskej vybavenosti, bez potreby cestovania a straty času nielen pri dochádzke do školy deťom a dospelým do práce, ale aj za záujmami, kultúrnym, či športovým vyžitím. A ide aj o investičnú záležitosť, ceny nehnuteľností v meste sú a budú vždy vyššie ako v okrajových častiach a dedinách.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM