JAB Rôzne

Ak ste v Spišskej začuli africké rytmy, vaše uši neklamali: Tejto partii učaroval nevšedný nástroj!

Djembe je charakteristickým hudobným nástrojom prakticky pre celú západnú Afriku. No nie len Afričania si zamilovali zvuk tohto nástroja. V Spišskej Novej Vsi vznikla skupina nadšencov, ktorým učaroval africký bubon.

Ilustračný obrázok k článku Ak ste v Spišskej začuli africké rytmy, vaše uši neklamali: Tejto partii učaroval nevšedný nástroj!
Zdroj: Dnes24.sk

Šíriteľom týchto afrických rytmov je Ján Holiga zo Spišskej Novej Vsi, o ktorého záľubách sme písali nedávno. Po návrate z Nórska ukázal svojim priateľom a známym, ako sa na djembe hrá a nakoniec z toho vznikla skupina pod názvom Free Tone. Skupina má podľa jeho slov jadro, ktoré tvoria šiesti ľudia, ale momentálne sa rozrastajú a je ich už 15. Prečo ich upútal práve takýto netradičný nástroj sme sa ich spýtali priamo na skúške.

„Mám rada hudbu, tak som to išla vyskúšať,“ prezradila nám Maja (33). Ako spomenula, predtým hrala na klavír no toto ju napĺňa viac. „Chce to čas, kým sa človek do toho dostane, ale potom je to relax,“ doplnila s tým, že hre na djembe sa venuje už viac ako rok.

Aj nováčik medzi bubeníkmi Hana (33), ktorá sa pridala len pred dvomi mesiacmi, si pochvaľuje. „Predtým ešte na škole som chodila na gitaru, ale tento bubienok je mi veľmi sympatický tak som to vyskúšala a zapáčilo sa mi to. Je to perfektný relax a precítenie seba. Človek pri bubnovaní vypne a nemyslí na nič okrem rytmu, ktorý bubnuje,“ zdôverila sa.

Ďalší člen zoskupenia, Jakub (30), bubnovať začal pre jeho pozitívny vzťah k hudbe a veselému životu. „ Jana som poznal aj predtým. Hrávali sme pri táborákoch. Mal som dokonca aj kapelu, takže hudbu mám rád. Túto kapelu, ako aj samotné bubnovanie považujem za balzam na dušu, za relax a stretnutie s kamarátmi v dnešnej uponáhľanej dobe. Tu sa mi podarí úplne vypnúť,“ povedal.

Adam (23) je tiež z tých, ktorý nie je v hudbe nováčik. „Hral som na klavír a k týmto bubnom som sa dostal náhodou. Zaujalo ma to a bubnujem,“ prezradil. Zaujímalo nás na čom sa ľahšie hrá: na klavíri, alebo na djembe? „Chce to čas a veľa trpezlivosti kým sa naučíte hrať a myslím si, že je to úplne jedno, na aký hudobný nástroj. Základom je mať rytmus v krvi,“ uzavrel Adam.

Ukážky, ako to vyzerá si môžete pozrieť v našej videogalérii.

Takto to vyzerá na skúške afrických rytmov...
1
Galéria
Nadšenci afrických rytmov sa stretávajú každý týždeň...
9
Galéria
Foto: Jana Buvalová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM