Miroslav Pomajdík Správy

3 812 € mesačne: To je nový plat primátora Spišskej Jána Volného

V Spišskej Novej Vsi sa uskutočnilo 22. zasadnutie mestského zastupiteľstva, ktoré okrem iného prebralo aj nový primátorov plat. Ten bude oproti minulému roku o niečo vyšší. Pri tomto bode vznikla aj zaujímavá diskusia poslancov.

Ilustračný obrázok k článku 3 812 € mesačne: To je nový plat primátora Spišskej Jána Volného
Zdroj: Dnes24.sk

Do kompetencií mestských poslancov patrí aj právomoc na úpravu platu primátorovi mesta. Ten sa za posledné obdobie každý rok znižoval. Návrh na zmrazenie platu vtedy prišiel od samotného Jána Volného, ktorý túto požiadavku predložil mestským poslancom. Doteraz poberal plat vo výške 3 723 eur.

Nový návrh, ktorý bol predložený mestským poslancom navrhoval upraviť plat primátora na čiastku 3 812 eur. Pri tomto bode vystúpilo aj viacero poslancov. Zuzana Páleníková si prácu primátora podľa jej slov váži a oceňuje čo spravil pre mesto, no myslí si, že platy primátorov na Slovensku sú vo všeobecnosti premrštené. „Tu sa bavíme o tisíckach, nie o stovkách, hlavne v meste, ktoré má veľa ľudí, ktorí žijú z minimálnych platov,“ povedala Zuzana Páleníková.

Poslankyňa Janka Brziaková si myslí, že terajší plat primátora je zaslúžený k tomu, čo všetko pre mesto robí a poukázala na to, že primátor nepoberal v celom terajšom a dva roky v predchádzajúcom volebnom období odmeny a neuplatňuje si ani cestovné náklady. Vo svojom prejave tiež spomenula platy iných okolitých primátorov, ktorí poberajú značne vyšší plat ako Ján Volný a pritom majú aj o polovicu menej obyvateľov, ako Spišská Nová Ves.

Základný plat primátora mesta je stanovený ako súčin priemernej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve (ktorá sa každoročne zvyšuje a preto došlo aj k navýšeniu platu Jána Volného na tento rok ) a násobku určeného podľa počtu obyvateľov mesta. Poslanci nový návrh platu primátora vo výške 3 812 eur podporili (traja boli proti, 15ti za), takže po novom bude poberať o 89 eur viac ako doteraz.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM