Správy

20 miliónová investícia v Spišskej: V našom meste uviedli do prevádzky novú čistiareň odpadových vôd

V Spišskej Novej Vsi uviedli do prevádzky novú čistiareň odpadových vôd. Pôvodná slúžila mestu takmer 40 rokov. Nahradila ju nová.

Ilustračný obrázok k článku 20 miliónová investícia v Spišskej: V našom meste uviedli do prevádzky novú čistiareň odpadových vôd
Zdroj: TASR

Moderná čistiareň odpadových vôd, ktorá spĺňa požiadavky slovenskej, ale aj európskej legislatívy v oblasti ochrany vôd nahradila dnes tú pôvodnú, ktorá slúžila mestu takmer 40 rokov.

„Voda, ktorá vychádzala z našej pôvodnej čistiarne, nebola dobrá. Som rád, že sa nám podarilo do investičného plánu Podtatranskej vodárenskej spoločnosti presadiť túto veľkú investíciu,“ uviedol primátor Spišskej Novej Vsi Ján Volný. S výstavbou novej čistiarne sa začalo v máji 2014, ukončená bola v decembri 2015. Stará čistiareň bola v plnej prevádzke počas výstavby novej.

„Nové kapacity umožnili vyčistiť viac vody, hlavne bolo všetko riešené tak, aby sa zabezpečilo čistenie počas zrážkových prietokov. Stará čistiareň bola počas povodní niekoľkokrát zatopená, takže nová bola zdvihnutá, aby nedošlo k zatopeniu. Kapacitne je navrhnutá tak, aby umožnila rozvoj celého regiónu,“ informoval investičný riaditeľ Podtatranskej vodárenskej spoločnosti Peter Ďuroška.

Projekt bol financovaný v rámci Operačného programu Životného prostredia, ktorého riadiacim orgánom je Ministerstvo životného prostredia SR. „Čistiareň odpadových vôd bola postavená za takmer 20 miliónov eur, z čoho 17,6 milióna eur bolo hradených z ministerstva životného prostredia,“ povedal krátko po otvorení minister životného prostredia Peter Žiga. Zároveň doplnil, že nejde o jedinú čistiareň, ktorá sa na Slovensku otvorí. „V stredu bude na Spiši otvorená aj čistiareň odpadových vôd v Kežmarku,“ dodal Žiga.

Nová čistička odpadových vôd v Spišskej
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM